Porvoon Butchers ja Äijämalja.
Miesten kolmosdivari Nostot

Äijämalja Teurastajille – Tunnelmia turnauksesta

Fifth Quarter-toimitus jalkautui 3.divisioonan Final Four-turnaukseen Porvooseen.

Kolmosdivisioona on oikeastaan Suomen jenkkifutiksen ainut harrastesarja, jossa ei kilpailla kirkkaat tavoitteet silmissä ja veren maku suussa. Porvoossa pelatussa Final fourissakin henki joukkueiden välillä oli hyvä ja peli kovaa sekä reilua. Turnauksessa sukkien väri, peliasujen yhtenäisyys tai muut muotoseikat eivät ole niin justiinsa. Esimerkiksi isäntäjoukkue Teurastajat esitti turnauksessa hyvien otteiden lisäksi melkoisen muotinäytöksen.

Välierä: Teurastajat vs Bulldogs

Avausottelu Teurastajien ja Bulldogsin välillä alkoi kotijoukkueen kahdella maalilla. Miikael Erikssonin nopeus oli Bulldogsille liikaa ja pelinrakentaja Robert Karlsson löysi hänet hyvin heitoillaan. Bulldogs kavensi ottelun 16 – 6 lukemiin, mutta Porvoo onnistui ennen puoliaikaa vielä kertaalleen maalinteossa.

Bulldogsin miehistössä pelasi kolmisen kappaletta Hyvinkää Falconsin pelaajia, mutta viime kauteen verrattuna sipoolaisilla oli myös huomattavasti laajempi rosteri omia pelaajiaan. Toisella puoliajalla molemmat joukkueet maalasivat kahdesti. Näin Teurastajat nappasivat finaalipaikan ottelusta 38-24 voitolla.

Välierä: Blaze vs Wolves

ProMesta Blaze pääsi ensimmäisenä tulostaululle välierässä Joensuu Wolvesia vastaan, kun Micke Kaarnakari tavoitti heitollaan Gustav Wahlsteinin. Tämän jälkeen Wolves sai kuitenkin Blazen hyökkäyksen aisoihin.

Joensuulaisten hyökkäyksellä kesti saada oma pelinsä toimimaan, mutta puoliajan jälkeen joukkue tasoitti ottelun Joni Raitakiven maalilla, joka syntyi Markus Pesosen heitosta. Ottelun loppupuolella Raitakivi vei Wolvesin johtoon komealla reverse-pelillä. Blaze ehti vielä aloittaa oman kirinsä ja eteni komeasti Wahlsteinin kopilla sekä Kaarnakarin omalla juoksulla Wolvesin kenttäpuoliskolle. Tämän jälkeen Joensuun ovet kuitenkin sulkeutuivat ja Iisakki Eskelinen päätti kirin komealla säkityksellään.

Wolves eteni näin 8-16 voitolla finaaliin, mutta menetti ottelussa myös 3 miestä neljäntoista pelaajan rosteristaan.

Pronssipeli ja Äijämalja

Pronssiottelussa pisteidenteko alkoi Bulldogsin Markus Honkasen tekemällä komealla juoksutouchdownilla. Bulldogs onnistui myös lisäpisteyrityksessään ja siirtyi ottelussa 8-0 johtoon.

Blaze ei onnistunut ensimmäisellä vuorollaan pisteidenteossa. Bulldogsin seuraavalla hyökkäysvuorolla nähtiin dramatiikkaa.

Blazen puolustaja sai kovan osuman kypäräänsä. Hän nousi omin avuin ylös ja käveli huddleen, mutta isku oli sen verta kova, että hänet ohjattiin kentän pintaan odottamaan ambulanssia. Ambulanssin haettua pelaajan kyytiin, päätettiin ottelu keskeyttää. Lopputulokseksi tulospalveluun on kirjattu sinä hetkenä voimassa ollut 8-0 Bulldogsin johto.

Äijämaljassa kapealla materiaalilla pelannut Wolves ei pystynyt kunnolla haastamaan Teurastajia. Porvoolaisten hyökkäys ei joutunut avauspuoliskolla luopumaan kertaakaan pallosta. Etenkin hyökkäyksen linja sekä kaksikko Karlsson – Eriksson esitti komeita otteita. Wolves-hyökkäys pystyi hankkimaan muutamia uusia yrityksiä, mutta sortui lopulta pallonmenetyksiin eikä päässyt tulostaululle asti. Tauolle mentiin kotijoukkueen 30-0 johdossa.

Toisella puoliajalla molemmat saivat onnistumisia aikaiseksi, ja pelikello kului varsin nopeaa tahtia. Teurastajat onnistuivat maalinteossa kertaalleen ja voittivat Äijämaljan lopulta 38-0 lukemin.

Äijämaljan MVP-palkinto annettiin Teurastajien hyökkäyksen linjalle. Onnea Porvoolle voitosta!

Oma joukkue pystyyn?

7 vs 7 -muotoinen jenkkifutis ei vaadi aivan yhtä suurta rosteria kuin perinteinen 11 vs 11-muotoinen amerikkalainen jalkapallo. Linjamiehiä on hyökkäyksessä kentällä kolme kappaletta. Heidän ja pelinrakentajan lisäksi hyökkäyksessä viilettää 1-3 takakentän pelaajaa (laitahyökkääjät / keskushyökkääjät).

Puolustus pelaa usein 3-2, 2-3 tai 2-2 frontilla. Yksi boksista lähtevä tukimies saa blitsata. Takakentällä pelataan enimmäkseen mies-puolustusta. Pienempi pelaajamäärä rajoittaa hieman lakin taktisuutta, mutta blokkaaminen on edelleen blokkaamista, taklaaminen taklaamista ja taistelut laitahyökkääjien ja takakentän välillä hienoja.

Kolmosdivisioonassa pelaa paljon kilpaurheilu-uransa lopettaneita “äijiä”, uusia tulokkaita sekä junioreja, jotka eivät saa välttämättä muissa aikuisten joukkueissa paljoa peliaikaa. Henki otteluissa ja joukkueiden välillä on hyvä.

Kannattaa siis harkita, perustaisitko esimerkiksi vanhojen pelikavereidesi kanssa joukkueen ensi vuoden kolmosdivisioonaan, tai laittaisitko lajin käyntiin kotipaikkakunnallasi, jossa ei juuri nyt pelata jefua.